N A C Z Y N I A L I T U R G I C Z N E
Kielich
Kielich
należy do przedmiotów koniecznych do sprawowania Mszy św., które powinny być
otaczane szczególnym szacunkiem, gdyż w nim po konsekracji znajduje się Krew
Pańska. Wymaga się, żeby był on wykonany ze szlachetnego metalu, który nie
podlegałby korozji i przynajmniej od wewnątrz powinien być pozłocony. W jego
budowie wyróżnia się stopę, czarę i łączący je trzon.
Przed Mszą św. na kielichu umieszcza się puryfikaterz, patenę z hostią, palkę,
korporał i zwykle nakrywany jest on welonem w kolorze odpowiadającym kolorowi
szat liturgicznych używanych w czasie celebracji Eucharystii.
Patena
Patena
jest naczyniem, na którym podczas Mszy św. umieszcza się hostię do konsekracji,
a następnie łamie się Chleb Eucharystyczny. Pierwotnie miała ona kształt miski,
dziś kształtem przypomina zwykle mały płaski talerzyk. Bywają jednak głębsze
pateny, w których można obok hostii dla celebransa i koncelebransów (jeśli są)
umieścić komunikanty dla wiernych – jest to piękny symbol przypominający, że
cały Lud Boży spożywa z jednego chleba.
Ponadto
pateną nazywa się “tackę”, którą ministrant trzyma podczas udzielania Komunii
św., która ma uchronić, by Ciało Pańskie nie upadło na ziemię.
Korporał
Korporał
jest małym obrusem lnianym, na którym umieszcza się w czasie Liturgii
Eucharystycznej dary ofiarne. Na korporale również przechowuje się i wystawia
Najświętszy Sakrament.
Palka
Palka
służy do przykrywania kielicha podczas sprawowania Eucharystii. Wykonywana jest
z podwójnie złożonego materiału, który zwykle jest usztywniony np. tekturką.
Palka nie posiada znaczenia symbolicznego, a jedynie praktyczne – zabezpiecza
znajdującą się w kielich Krew Pańską przed np. owadami.
Puryfikaterz
Puryfikaterz
jest ręczniczkiem służącym do oczyszczania pateny i wycierania kielicha przy
udzielaniu Komunii św. pod dwiema postaciami oraz po zakończeniu Komunii św. -
podczas puryfikacji.
Welon na
kielich
W
niektórych parafiach jest także używany welon na kielich. Jest to tkanina
(chusta) koloru białego lub koloru ornatu, którą nakryty jest kielich do momentu
przygotowania darów ofiarnych. Ponownie kielich nakrywa się tym welonem po
Komunii świętej.
Puszka (cyborium)
Puszka
(ciborium) jest naczyniem do przechowywania Chleba Eucharystycznego. Pierwotnie
była okrągłym lub kwadratowym pudełkiem, a w średniowieczu przybrała kształt
przykrywanego kielicha. Natomiast Rytuał Rzymski zalecił, aby na puszkę nakładać
sukienkę.
Ampułki
Ampułki
są używanymi począwszy od starożytności naczyniami kształtem przypominającym
dzbanuszki, w których w czasie ofiarowania przynosi się wino i wodę. Zwykle
umieszcza się je na szklanej lub metalowej tace.
Lawaterz (lavabo)
Lawaterz
jest naczyniem używanym do obmycia rąk podczas ofiarowania (lavabo). Składa się
on z dwóch części: naczynie z wodą (kształt dzbanka) i tacka na którą spływa
woda w czasie obmycia rąk. Niestety lawaterz jest dość rzadko używany w liturgii
- jego funkcję spełnia ampułka z wodą i zwykła tacka.
Ręczniczek
Ręczniczek jest kawałkiem płótna służącym kapłanowi do wycierania rąk podczas
lavabo.
Vasculum
Vasculum
to stojace blisko tabernakulum wypełnione wodą naczynie, w którym kapłan
dokonuje obmycia (tzw. ablucja) palców po zakończeniu rozdzielania Komunii
Świętej.
Monstrancja
Monstrancja jest naczyniem liturgicznym stosunkowo młodym, gdyż pojawiła się w
kościele dopiero w XIV wieku wraz z rozwojem kultu Eucharystii. W monstrancji
wystawia się Ciało Chrystusa do adoracji. Zwykle jest ona bogato zdobiona.
Melchizedek
Melchizedek
jest to specjalny, wyjmowany uchwyt, za pomocą którego Hostię można odpowiednio
umocować w monstrancji lub kustodii.
Kustodia
Kustodia jest naczyniem liturgicznym, w którym przechowuje się Hostię celem
umieszczenia jej w monstrancji podczas wystawienia Najświętszego Sakramentu.
Uchwyt w którym umieszcza się Hostię ma kształt półksiężyca i dlatego nazywa się
Luną bądź Melchizedekiem.
Kociołek
Kociołek
to naczynie liturgiczne, które z zewnątrz wygląda jak wiaderko z metalowym
uchwytem. W czasie liturgii służy do przenoszenia wody święconej podczas obrzędu
pokropienia (aspersji) lub poświęcenia czegoś.
Kropidło
Kropidło to przedmiot liturgiczny służący do obrzędu aspersji (pokropienia).
Możemy wyróżnić dwa rodzaje kropideł. Pierwszy z nich składa się z uchwytu, na
którego końcu jest metalowa kula z małymi otworkami, w środku której znajduje
się woda święcona. Natomiast drugi rodzaj posiada na końcu włosie, zamiast kuli,
które jest moczone w kociołku w celu pokropienia.
Łódka (nawikula)
Łódka
to naczynie liturgiczne, które używa się do przechowywania kadzidła. W czasie
liturgii służy do przenoszenia kadzidła i zasypywania go w trybularzu. Kadzidło
jest symbolem modlitwy, ofiary i uwielbienia. Okadzania osób lub rzeczy oznacza
okazywanie im czci. Nawikulariusz (ministrant niosący łdkę) podaje łódkę po
lewej stronie turyferariusza (ministranta niosącego trybularz).
Trybularz
Trybularz to naczynie służące do wykonywania okadzenia w czasie liturgii. Jest
wykorzystywany przede wszystkim podczas adoracji Najświętszego Sakramentu i
uroczystej Eucharystii. Inną nazwą trybularza jest kadzielnica. W trybularzu
znajdują się węgielki, które kapłan posypuje kadzidłem.
|